Bemutatkozás

A C&L Flóra Kft. 1992-ben alakult egy fiatal pályakezdő kertészmérnök és egy német alapító által.

A kezdeti években szárazvirág termesztése és szárazkötészeti késztermékek gyártása volt a jellemző profil, elsősorban a németországi piacra. Az első évben még vásárolt alapanyagból dolgoztunk, amit fokozatosan kiegészítettünk a saját termesztésű alapanyagok előállításával. Minden évben fejlesztettük mind a kötészeti infrastruktúrát, mind a termesztési eszközöket. ( speciális aprómag vetőgép, kistraktor, öntöző berendezés, betakarítógép).

Az 1992 és 2002 közötti első 10 évet folyamatos fejlődés jellemezte, a néhány M Ft-os árbevételtől eljutottunk a 100 M Ft-ot meghaladó forgalomig. A 90-es évek vége felé azonban megváltoztak a piaci viszonyok. A logisztika és az informatika robbanásszerű fejlődése új helyzetet idézett elő. Különösen az Európába távol keletről beáramló áru dömping hatása volt kedvezőtlen, amely az egész európai szárazvirág piacot megingatta, sok patinás Holland céget késztetve a profilváltásra, vagy a bezárásra.

Ekkor kezdtünk el jobban a frisspiaci termékek irányába mozdulni (friss koszorúk, zöld csokoralapok készítése), amely esetében az olcsó távol keleti termékek nem jelentettek konkurenciát. 2006-ban megméretettük magunkat néhány hazai szupermarket piacán is.

Miközben kapacitásban, innovációban sokat fejlődtünk ezekben az években, német társunk már nem kívánt ebbe az irányba menni, így útjaink elváltak 2006-ban. Ekkor új piaci partnert kellett keresnünk, akit igen rövid idő alatt sikerült is megtalálni a bécsi Klimesch Rosen tulajdonosa személyében. 2008 decemberétől kezdtünk beszállítani friss csokrokat erre az igényes osztrák piacra (elsősorban a REWE csoporthoz tartozó Billa, Penny és Merkur üzletekbe ) , amely szép fokozatos felfutáson ment keresztül az elmúlt években. Így a kezdetben csupán néhány főt alkalmazó vállalkozásból mára 40-100 főt (40 fő állandó -100 fő a kiemelt szezonokban) foglalkoztató, komoly kapacitással rendelkező céggé váltunk. 2010-ben német társunktól végleg megválva a Klimesch Rosen céggel közösen kezdtük fejleszteni a biztonságos gyártáshoz szükséges infrastruktúrát.

2010-ben a jelenlegi telephelyünkön, még bérlőként 1000 m2-en kezdtük el a tevékenységet, majd fokozatosan fejlesztve jutottunk el a mai állapotig.  Ebben az évben két pályázatot is elnyertünk, amely forrásokkal elkezdhettük fejleszteni a gyártókapacitásunkat (virágszállító vonalat, speciális vödörtöltő gépet vásároltunk) illetve elindíthattuk a cég informatikai fejlesztését is.

2015-ben az MNB hitelprogramnak köszönhetően újabb ingatlan és hűtőkapacitás bővítést tudtunk végrehajtani.
Így ma egy közel 1 ha-os telephelyen, 3000nm-t közelítő ingatlannal rendelkezünk, melyből 900 nm a hűtő kapacitásunk.

Forgalmunk az utóbbi években meghaladta a 800 M Ft-ot.

Osztrák üzlettársunk fejlesztéseinek köszönhetően újabb piaci lehetőségek nyíltak, elsősorban a németországi területeken. Ezen új lehetőségek magas szintű kihasználása érdekében tovább fejlesztjük a gyártókapacitásunkat, illetve jelentős informatikai és szervezetfejlesztési terveink vannak, amelyek a most megjelent pályázatok segítségével, valamint a kedvező hitel lehetőségekkel elérhetővé válhatnak.

26 éves tapasztalat